fbpx

Plazma torta je verovatno najjednostavniji kolač koji možete sami napraviti.  nema kuvanja, pečenja, potrebno je da se svi sastojci samo dobro izmešaju.

Mislim da svako ima svoj recept za krofne i svako sigurno ima babu, majku, tetku koja je pravila najbolje krofne na svetu. A ja? Od svih recepata koje sam do sada probala, ovaj mi je najbolji.

Ove išlere bih mogla nazvati i personalizovanim receptom jedne Nataše (a gde je Nataša,..), a mislim da ga je ona dobila od njene mama Branke, a odakle mama Branki, ne znam (javiću kad saznam).

Žerbo kocke su, ne samo jedan od napoznatijih mađarskih kolača, već su i kod nas vrlo popularni i cenjeni kolači, pogotovo u damaćim, kućnim izvedbama. Recept je nastao u poslastičarnici Gerbeaud a dobio je ime po poslastičaru i proizvođaču čokolade Emilu Gerbeaudu.

 

Za čuvene Rafeolo kuglice verovatno je mali broj ljudi koji nisu čuli za njih, a sigurna sam da je još manji broj onih koji vole kokos a da ih nisu probali. Ako želite da znate da li se domaće kokos kuglice mogu meriti sa originalnim, kupovnim kuglicama, moraćete probati sami da ih napravite i da ih uporedite. To je jedini ispravan način njihovog poređenja.

Sastojci:

  • 250 ml slatke pavlake,
  • 200 g bele čokolade,
  • 150 g kokosa,
  • 100 g pečenog lešnika,
  • plus kokos za oblaganje kuglica.

Napomena:

Broj lešnike je jednak broju kuglica koje pravite, veće kuglice, manje lešnika i obrnuto. Svakako se trudite da pravite kuglice slične veličini originala.

Priprema:

U šerpu sipajte slatku pavlaku da se ugreje. Dodajte čokoladu izlomljenu na manje komade i mešajte dok se sasvim ne otopi. Kada se čokolada otopi, skinite šerpu sa šporeta i umešajte kokos. Smestu ostavite da se ohladi i stegne.

Kašikom vadite jednake delove kokos smese, a u svaki deo stavite po jedan lešnik.

Svaku kuglicu uvaljajte u kokos, slažite u papirne koripice i u kutiju sa poklopcem. Sve stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.

Ovaj moj recept je polovina mere recepta koji sam prepisala sa bloga Natašine slastice  

rafaelo kokos kuglice 2

rafaelo kokos kuglice 4

rafaelo kokos kuglice 6

Truglovi od čokolade su slatkiš mog detinjstva. Mnogi ovaj kolač nazivaju i čokoladnom salamom, sve je to manje više isto, samo što je tih davnih sedamdesetih verovatno bilo u modi da se ova poslastica pravi u trouglastom kalupu.

Kada se makoš guba (Mákos guba) sa mađarskog prevede na naš jezik, to su pečene kockice bajatih kifli sa makom. Ako hoćete da se pravite englezi ili da ovom jednostavnom i jeftinom jelu date neki fensi naziv, onda to može biti i "poppy seed bread pudding" ili "poppy seed french toast". Kako god da ga nazovete, odličan je način da napravite jednostavnu i jeftinu poslasticu od ostataka starog peciva.

Prikaži dalje...
Joomla SEF URLs by Artio
enfrdeitptrues

Budite sponzor Kuvarancija i dajte im krila. Omogućite da frižider postane mobilna aplikacija, a ja obećavam još bolji, lepši i napredniji sajt.

Visina donacije

Vidi-awards-2012 Top10exU  Kuvamosa  ploughman daske baner kuvarancije